ILLÓOLAJOK CSODÁLATOS VILÁGA!

Napjainkban az illóolajok használata egyre népszerűbbek. Biztonságos használatukhoz mindenképp kérd ki szakember tanácsát!
Az illóolajok az aromás növényekben előforduló természetes anyagok kivonatai. Fontos szerepük van a növények életben tartásában. Az illatanyagok odavonzzák a beporzáshoz szükséges méheket, a növényekre veszélyes állatokat pedig távol tartják. Az illóolajokat a növény olajat tartalmazó részeiből vonják ki – virágokból, levelekből, magvakból, bogyókból…stb. A növény a napfény, a föld, a víz és a levegő energiáját a fotoszintézis és enzimek segítségével illékony olajjá szintetizálja speciális kiválasztó sejtjeiben.

Az illóolaj kivonásának leggyakoribb módszere a vízgőz - desztilláció, de léteznek más módszerek is, pl.: a citrusfélék (bergamott, édesnarancs, mandarin, citrom, grapefruit…) esetében a gyümölcsök héjából sajtolással vagy préseléssel nyerik ki az illóolajat – hivatalosan esszenciának nevezik. Ezt te is biztosan megtapasztaltad otthon, amikor kifacsartál egy citromot, grapefruitot vagy narancsot pucoltál. A sérülékeny növények mint pl. a jázmin vagy rózsa illóolajának kinyerésére oldószeres kivonást vagy enfleurage-t alkalmaznak. Az enfleurage esetében növényi olajat pl. kókuszolajat alkalmaznak az illóolaj kinyeréséhez.
A bőr és nyálkahártya irritáció elkerülése érdekében különböző hordozó anyagokkal alkalmazd az illóolajokat. Az illóolajok jól keverhetők növényi olajokban, samponban, mézben, tejszínben, sóban, cukorban, krémben, agyagporban.

Illóolajok biztonságos használata:

  • egyes illóolajok bőrirritációt okozhatnak, tisztán bőrön alkalmazása kerülendő pl. fahéj (bőrpír vagy viszketés esetén az érintett területre használj vivőolajat és helyezz rá hideg vizes borogatást, amíg a tünetek elmúlnak.
  • egyesek fényérzékenyítő hatásúak pl. citrom héj – az illóolaj használatát követő 24 órában ne tedd ki bőrödet intenzív napnak és szoláriumnak!!!
  • várandósság első trimeszterében, szoptatás alatt és kisgyermekeknél kerülendő egyes illóolajok használata. pl.: orvosi zsálya, borsmenta,

    Kérd ki szakember tanácsát!!!

  • pontosan kövesd az utasításokat, ne használj több olajat az előírtnál.
  • ha véletlenül szembe kerül egy csepp illóolaj, kevés vivőolajba mártott puha textiliával itasd fel, majd hideg vízzel öblíts ki. Ezután fordulj orvoshoz!
  • Illóolajok otthoni felhasználása:

    FÜRDŐ: 10-15 csepp illóolajat 1 evőkanál sóra, vagy szódabikarbónára, vagy mézbe, vagy tejszínbe elkeverve adjuk a fürdővízhez. Közvetlenül a fürdővízbe NE csepegtessük az illóolajat, mert bőrirritációt okozhat.

    LÁBFÜRDŐ: ugyanúgy mint a fürdőnél csak 8-10 csepp illóolajat tegyünk a vízbe.

    MASSZÁZS: 10-15 csepp illóolaj növényi olajba csepegtetve. A növényi olajat célirányosan válaszd, hogy kihasználhasd annak kedvező tulajdonságait is. pl.: bőrtápláló a kókusz, sárgabarack, makadámia
    Az illóolaj szerkezetéből adódóan könnyen átjut a hámrétegen és a dermis érhálózatán keresztül felszívódik a bőr mélyebb rétegeiben, majd a vér és nyirokerek útján a keringési rendszerbe kerül. Bőrön át történő alkalmazásánál az illóolajokat növényi olajokkal keverjük az esetleges bőrirritáció elkerülése végett.

    INHALÁLÁS:

  • megfázás, arcüreggyulladás , légzőszervi bajok jelentkezésekor a gőzölgő vízbe csepegtetve az ajánlott illóolajból 2-4 csepp egy tál forró vízhez, tegyünk a fejünkre törülközőt, majd arcunkat a víztől biztonságos távolságban tartva pár percig lélegezzük be a gőzt.
  • tenyérbe vagy a csukló belső oldalára 1 csepp az ajánlott illóolajból, dörzsöld össze és az illatot mélyen lélegezd be 7-szer egymás után.
  • DIFFÚZOR: légfrissítésre, levegőfertőtlenítésre, hatékony légzőszervi megbetegedéseknél a váladék könnyebb távozására - 5-10 csepp az ajánlott illóolajból a tér nagyságától függően!

    BOROGATÁS: fájdalomcsillapításra, gyulladáscsökkentésre, duzzanat mérséklésére, láz csillapítására Egy liter vízhez 3-6 csepp az ajánlott illóolajból, gyermekek esetében 1 csepp illóolajat használj. A borogatást 5-10 percenként cserélni kell.

    SZAUNA: felöntéshez az ajánlott illóolajból 5-7 csepp

    GARGALIZÁLÁS : 1,5 dl vízhez 1-2 csepp az ajánlott illóolajból. Ne nyeld le!

    HAJÁPOLÁS: az illóolajok a fejbőr vérkeringésének fokozásával, élénkítésével segítenek szebbé varázsolni a hajat és fejbőrt.

  • Sampon – haj típusának és állapotának megfelelően kiválasztott illóolajból 5 csepp 30 ml samponhoz, hosszú haj esetén dupla mennyiség. Ugyan így használhatjuk hajkondicionáló esetén is.
  • Fejbőr kezelése - haj típusának és állapotának megfelelően kiválasztott illóolajból 10 csepp 30 ml jojobaolajhoz vagy kókuszolajhoz. Masszírozd a fejbőrt és a hajat, hagyd rajta 20-30 percet, majd samponnal moss hajat.
  • Az illóolajok mennyei illatok hordozói, mely illatok befolyásolják a hormonok működését, anyagcsere folyamatokat, az idegrendszerünket, az étvágyunkat…stb. Széleskörű hatásai ismeretesek mint pl.: méregtelenítő, fájdalomcsillapító, fertőtlenítő, vírusölő, gyulladáscsökkentő, nyugtató…stb. alkalmazásuk nagyszerű módja, hogy természetesen óvjuk egészségünket!

    Forrás: Feller Adrienne_Tobai Ágota: Aromareneszánsz
    Gill-Farrer-Halls: Illóolajok enciklopédiája