A kezelőfejben lévő kvarckristály az áram hatására rezegni kezd. Ez a rezgés csak akkor jut a bőrbe, ha van a bőr és a kezelőfej között egy közvetítő közeg, mely lehet zselé, olaj, emulzió, szérum.
Az ultrahang hármas hatást fejt ki:

 • Hőhatás
 • Mechanikai hatás
 • Kémiai hatás
 • Ez a három hatás összefüggésben áll egymással: az UH első körben szétrezegteti a felszíni szaruréteget, így „tolva” mélyebbre a bőrön lévő hatóanyagot .
  Az ultrahang 20000 Hz frekvenciával rendelkező hanghullám.
  Az ultrahanghullám legfontosabb paramétereihez tartozik az intenzitása (az a hangenergia, amely másodpercenként és cm2-ként bejut a testbe) és a frekvencia, amely többek között az ultrahang testbe történő behatolási mélységét is meghatározza. A hanghullám által rezegni kezdenek a sejtek is. E rezgés következtében gyorsul az anyagcsere, mely miatt nő a zsír- és méreganyag kiválasztás. A rezgés hatására nő a szövet hőmérséklete, ami által nem csak az egyes sejtek anyagcseréje gyorsul, hanem tágulnak az erek. Gyorsul a test vér- és nyirokkeringése, ezáltal mindenhova gyorsabban jut el a tápanyagban és oxigénben dús vér. Fokozódik a kollagén termelés, javul a sejtmembrán áteresztőképessége.
  Az ultrahang teljesítményétől függően a rezgés több mm mélyre tud a bőrben lejutni, a kötőszövetben fokozva a vér- és nyirokkeringést, ezáltal az anyagcsere folyamatokat. Emiatt sikeresen alkalmazható különféle alakformáló (zsírbontó-, cellulit-, stria-) kezelésekhez is.
  Anyagcsere fokozó hatásának köszönhetően segíti a gyulladt bőrök nyugtatását, az aknés bőr kezelését.