TÉLI BŐRÁPOLÁS

Változnak az évszakok és ...
a bőrápolás!

A téli időszak, a hideg igen csak próbára teszi immunrendszerünket és bőrünket.

Fontos tudni, hogy bőrünk állapota folyamatosan változik az életkor, hormonális változások, külső tényezők pl.: időjárás hatására. Megeshet, hogy bőrünk nehezen viseli a kinti hideg levegőt, (a hideg levegő páratartalma alacsonyabb) és otthonunk meleg, száraz klímáját. Érdemes ebben az időszakban is nagyobb odafigyelést szentelni a bőrápolásra, hogy elkerüljük a különböző bőrproblémákat. (pl.: bőr szárazság, bőr érzékenység, a bőr kirepedezése, kipirosodása). A hideg levegő, a csökkent nedvességtartalom, a szél és a téli napfény káros hatásai a bőrön összeadódnak. A hó a visszaverődés révén növeli a napsugárzás hatását, az UV sugarak hatása tiszta időben erősebben érvényesül, ezért ilyenkor is használjunk fényvédő krémet! Különösen fontos akkor, ha síelni megyünk, ha az őszi és téli időszakban olyan kozmetikai kezeléseket választunk mint pl.: savas hámlasztás, mikrodermabrázió!
Ne feledkezzünk meg az ajakápolásról sem, mert a hideg, a szél hamar kiszárítja az ajkakat könnyebben bereped, kicserepesedik, használjunk olíva olajat, édes mandula olajat, sheavajat. Télen mindig húzzunk kesztyűt még akkor is, ha nem érezzük, hogy nagyon hideg van, gyakrabban használjunk tápláló-nyugtató krémeket.
Télen a növényi olajok, zsírok közül a sheavajat, kakaóvajat, a kókuszzsírt, a jojobaolajat, mandula olajat, avokadó olajat érdemes előnyben részesíteni.

A külső ápolás mellett a belső táplálás is fontos, a megfelelő mennyiségű vízfogyasztásról nem szabad megfeledkezni télen sem, hiszen a víz fontos szerepet játszik a normál élettani folyamatokban és a hidratációban. A vitaminokban gazdag ételek, gyümölcsök fogyasztása ápolja, védi bőrünket pl: avokádó, citrusfélék, gránátalma. Az allergiás bőrbetegségek, pikkelysömör, ekcéma esetén a téli időszakban az omega-3 és omega-6 zsírsavak stimulálják az anyagcsere folyamatokat, javítják a bőr és haj állapotát.

Az omega-3 és omega-6 zsírsavak esszenciális zsírsavak, melyek fontosak az egészséges szervezet számára, de a szervezet nem képes azt előállítani.

Az omega 3 zsírsavak gazdag forrásai: lazac, a makréla, a hering, a lapos hal és a szardínia.

Omega-6 zsírsavak forrása: mák, napraforgó, kukorica olaj, mogyoró - ám jó tudni, hogy ezekből a zsírsavakból, az omega-3 zsírsavakkal ellentétben, kevesebb pótlásra van szükség.