KARITÉFA, A SHEA VAJ "TITKA"

Hétköznapi nevén shea vagy karité vadon termő növény. A fa a Butyrospermum nemzetségbe tartozik és „vajas magot” jelent. A parkii név Mungo Park (latin elnevezése: Butyrospermum parkii) előtti tisztelgés, aki sokat tanulmányozta a fát, miközben felfedezte Szenegált. Afrikában honos, a fák húsz év után kezdenek virágozni és hozzák zöld színű, kerekded, csonthéjas, szilvára emlékeztető gyümölcseiket. A shea gyümölcs vékony, fanyar, tápláló húsa nagy, olajban gazdag magot ölel körül, amelyből a shea vajat vonják ki. A shea fát szentként tisztelik és nagy hagyománya van Afrikában.
A shea vaj "titka", hogy összetétele sokban hasonlít az emberi bőrt védő természetes emulzióhoz (hidrofil lipid), gazdag vitaminokban és elősegíti a bőr regenerálódását.

Fontosabb alkalmazási lehetőségei:

  • az ekcémás bőr tüneteit csökkenti, természetes hidratáló hatása révén megakadályozza a betegség kiújulását
  • enyhíti az allergiás reakciókat, bőrproblémákat, nyugtató hatású
  • gyulladáscsökkentő hatása révén alkalmazható kiütésekre, csípésekre
  • bőrpuhító hatású, elősegíti a kirepedezett bőr gyógyulását (sarok, könyök)
  • használatával elkerülhető a terhességi csíkok megjelenése
  • kisebb égési sérülések esetén segíti a bőr regenerálódását

Mitől függ a shea vaj minősége?

A magokból kinyert shea vaj minősége, színe, illata, tartalmi értéke a fa fajtájától, termőterületétől, a szüretelés időpontjától és a feldolgozás módjától függően nagyon különböző lehet. Aki igazán hozzáértő rögtön meg tudja állapítani a shea vaj minőségét annak tapintásáról, állagáról, színéről. A shea vaj talán egyik legnagyobb értéke, hogy sokáig változatlan minőségű marad, nehezen avasodik, nem tartalmazza a kémiai kivonáshoz alkalmazott vegyszerek maradékait. Megfelelő körülmények között tárolva egy évig megőrzi minőségét, igen magas A, E és F vitamin tartalmát, de egy év után is csak a vitamintartalom kezd lassan csökkenni!

Hogyan nyerik a shea vajat?

A shea vaj kinyerése munkaigényes folyamat: kézzel szedik össze a diószerű termést miután a földre hullott.(Leszedni tilos, a helybéliek szent fának tartják.) A fa egész évben hozza termését, de évente csak egy-két alkalommal szüretelik. Szárítás után mozsarakban szétzúzzák, majd kövek között őrlik. Az így keletkező masszát vízzel hevítik: a könnyű zsiradék a felszínen összegyűlik, s miután kihűlt, a tiszta shea vaj lefölözhetővé válik. A tradicionális feldolgozás eredménye egy közepes keménységű, tört fehér vagy sárgás színű, édeskés illatú növényi zsiradék, amelyet shea vajnak hívnak. A hidegsajtolás rendkívüli előnye, hogy a shea vaj igen magas A-, E- és F-vitamin tartalmát képes megőrizni,rendkívül gazdag telített és telítetlen zsírsavakban, nem tartalmaz a kémiai kivonásoknál alkalmazott vegyszerek maradékait. A shea termésének minden részét felhasználják, a gyümölcs szilvára emlékeztető, fanyar ízű húsa ehető, levelei, gyökere, kérge gyógyításra alkalmas, a fát és a dió héját fűtésre használják, magjából vajat készítenek.