HIDRATÁLÁS

HIDRATÁLJ!
...de vajon miért is fontos?


Arcunk sok mindent elárul, nemcsak érzelmek kifejezője, hanem információkat közvetít belső szerveinkről, egészségügyi állapotunkról is. A bőr elhatárolja szervezetünket a külvilágtól, elsődleges védelmi vonala a szervezetnek, valamint számos élettani folyamatban is részt vesz. A bőr külső hatásokkal szemben ellenálló, a benne lejátszódó folyamatok hozzájárulnak a zavartalan működéséhez. A zavartalan működéshez pedig elengedhetetlen, hogy mindig ügyeljünk a megfelelő mennyiségű folyadékbevitelre, hiszen csupán csak a hidratáló kozmetikai termékekkel nem biztosíthatjuk bőrünk számára a szükséges mennyiségű nedvességet.
Ne feledjük, a bőr hidratálása belülről fakad! A belső hidratáltság elsődleges feltétele a bőrsejtek megújulásának, illetve e megújulási folyamat felélénkülésének.
A víz elengedhetetlen az élethez, sőt a hidratáció fenntartása fontos a fizikai és szellemi teljesítőképességünkhöz is. Az emberi szervezetnek mintegy 60 %-a víz, szervezetünk legfontosabb alkotóeleme, melynek aránya az életkor előrehaladtával fokozatosan csökken. Szerepe az élő szervezetben rendkívül összetett. Oldószere a sejtekben és a sejten kívüli anyagok nagy részének. Biztosítja a tápanyagok, az oldott anyagok szállítását. A víznek nagy a hőkapacitása, többek között ez teszi lehetővé a szervezetben, hogy az itt lezajló és hőtermeléssel járó folyamatok nem emelik meg lényegesen a testhőmérsékletet. A párolgás ugyanakkor megkönnyíti a szervezet hő leadását és így a hőmérséklet szabályozását. A napi vízleadás és vízfelvétel átlagosan 2,4 liter: ennyi víz távozik a szervezetünkből a verejtékezés, a légzés, a kiválasztás és az emésztés folyamán, amit PÓTOLNUNK KELL!
(Nyáron ez lehet ennél több is!)

TUDTAD?...

A víz az az anyag, amelyről testünk a legkevésbé tud lemondani! Már 0,5 % elvesztése szomjúságérzetet kelt, 7% vízvesztés pedig betegségek kialakulását, működésképtelenséget jelent a szervezet számára.

Ne várjunk amíg a szervezet szomjúságot jelez!

Amikor megszomjazunk, szervezetünkben már vízhiány van. Ha nem iszunk kellő mennyiségű vizet fáj a fejünk, kimerültnek, levertnek érezhetjük magunkat!
Amikor a bőr víztartalma csökken, a felhám száraz, érdes tapintású, mélyülnek a ráncok. A vízhiányos bőr feszül, érzékeny, fakó, élettelen, hámló, viszket. A jól hidratált bőr lágy, selymes, rugalmas tapintású. Minél magasabb bőrünk víztartalma annál rugalmasabb, simább és fiatalosabb a bőr.

A vízhiányos bőr nem tekinthető bőrtípusnak, egy állapot, mely bármely bőrtípusnál (zsíros, száraz, normál) kialakulhat. A nem megfelelő bőrápolás, a környezeti tényezők és az életmód is befolyásolhatják bőrünk állapotát. A bőr vízveszteségét okozhatja a napsugárzás, a szél szárító hatása a hideg és a légkondicionálók is.
A hidratálás valójában kívülről, a környezetünkből és belülről a saját szervezetünk által történik. A külső hidratálással akkor tudunk jó eredményeket elérni, ha bőrünk alkalmas a nedvesség felvételére, és annak megtartására. Ezért nagyon fontos, hogy a bőrtípusunknak megfelelő készítményeket használjunk, rendszeresen járjunk kozmetikai kezelésekre, ahol a különböző gépi kezelésekkel, koncentráltabb hatóanyag bevitellel sokat javíthatunk bőrünk fiatalos megjelenésén!
A legfontosabb, hogy ne feledkezzünk meg a napi 2,5-3 liter vizet elfogyasztani!

A szép és egészséges bőr titka a külső és a belső ápolásba rejlik!